Alexandra Cool

Alexandra Cool (°1961), fotograaf en beeldhouwer, woont en werkt in Villa Hellebosch, een schrijversresidentie in Vollezele. Het landhuis wordt ondermeer gebruikt als gastenverblijf om binnen- en buitenlandse auteurs een tijdelijke werkplek aan te bieden. Van die gelegenheid heeft Alexandra Cool gebruik gemaakt om een reeks portretten te maken met een pinhole camera, een zelfgemaakte doos met een klein gaatje waar lichtgevoelig papier tegenover wordt geplaatst.

De geportretteerde wordt een soort fantoom, een geest die al denkend, schrijvend, lezend niets tastbaars van zijn fysieke verschijning aan de toeschouwer te bieden heeft. Eigenlijk gaan deze foto’s naar de essentie van het schrijversschap, alle woorden en zinnen ontstaan in de geest van de auteur, blijven misschien warrig tot ze op papier staan als essay, poëzie, roman. Pas naar het einde toe wordt alles helder en scherp.

Een andere bevreemdende reeks foto’s van kei sculpturen, die ze boetseerde na ontmoetingen met Alzheimer patiënten, lijkt de waas rond hun geheugen te vatten.

Foto’s copyright Alexandra Cool